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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Hs. Claudia B. Wilkinson 
Fulbright & Jaworski 
Bank of the Southwest Building 
Houston, Texas 77002 

Dear Ms. Wilkinson: 

September 10, 1984 

1011 SAN JACINTO. 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

84-10 

This is to acknowledge receipt of your letter dated August 30, 1984 in 
which you pose several questions and request interpretations by this 
office of how the various relevant provisions of Article 5069, V.T.C.S. 
apply or do not apply to the fact situations set out in your inquiry. 
Although the result is a somewhat lengthy reply, it seems to me that the 
most accurate manner of response to your questions is to quote a portion 
of your letter which sets out the fact situation upon which your ques­
tions are based and then respond to those questions. Therefore, a 
portion of your letter is as follows: 

"The interpretations requested in this letter are based upon the 
following fact situation. A state or'national barik (the 'Bank') 
issues debit cards to customers (the 'Depositors'), upon request, 
pursuant to an agreement (the 'Debit Agreement'). The Debit Agree­
ment provides that the debit card may be used at certain automated 
teller machines (the 'ATMs') to withdraw money from certain desig­
nated deposit accounts, to transfer money between the deposit 
accounts, to make deposits to the deposit accounts and to inquire 
as to the balance in the deposit accounts. Not all transactions 
may be performed at each ATM which may be used by the Depositors. 
In addition, the Depositors may use a debit card at certain point 
of sale terminals to pay for goods or services purchased. 

"Currently, the debit cards are marked with the logo of the par­
ticular proprietary card system. MasterCard, Inc. and Visa U.S.A., 
Inc. each promote a debit card system and trademark in addition to 
their credit card operations. Without describing their systems in 
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detail, a MasterCard or Visa debit card is similar to a MasterCard 
or Visa credit card in that a cardholder may use the card to pur­
chase goods or services at merchant locations which honor }~ster­
Card or Visa credit cards; however, when the charge arrives at the 
cardholder's bank for payment, it will be debited against a deposit 
account instead of an open-end credit account. The Bank plans to 
mark all of its debit cards with the appropriate MasterCard or Visa 
logo and to make the arrangements necessary to enable its card­
holders to use their debit cards at merchant locations which honor 
~~sterCard or Visa credit cards. When those arrangements have been 
completed, a Depositor will be able to use a debit card to purchase 
goods or services at a merchant location with an appropriate point 
of sale terminal ·and at a merchant location which accepts }~ster­
Card or Visa Credit cards. 

"The Debit Agreement does not provide for an extension of credit to 
the Depositor. If a Depositor has not made other arrangements with 
the Bank, any request by a Depositor at an ATM for a withdrawal 
which exceeds the balance of available funds in the deposit account 
will be refused • 

"A Depositor with a checking or NOW account (collectively, the 
'checking account') and a debit card agrees to pay certain fees to 
the Bank. Checking accounts are subject to a monthly service 
charge. The Depositor must pay an additional monthly seryice 
charge to have a debit card. Also, transaction fees are assessed 
for certain transactions made using a debit card. Depending upon 
where the withdrawal is made, a transaction fee may apply to a 
withdrawal made using a debit card and, as discussed below, that 
·withdrawal may trigger an advance under an open-end line of credit. 
(The facts described in this letter apply to many banks. Each bank 
determines what types of fees and charges will be imposed upon its 
customers,· so some of the banks may choose not to impose all of the 
described fees and charges.) 

"As a separate product, the Bank offers an open-end line of credit 
which is governed by another agreement (the 'Credit Agreement'). 
The credit line is available to qualified customers who choose to 
have such a service. Under the terms of the Credit Agreement, a 
customer (the 'Borrower') may access the credit line in several 
ways. The credit line ordinarily is used as an overdraft line for 
a designated checking account. The Borrower also may access the 
credit line by specifically requesting that the Bank transfer funds 
from the credit line to the Borrower's designated checking account. 
Such a request may be made by telephone, by telex, in some other 
written form or in person. 
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"The Credit Agreement provides for funds to be advanced if a with­
drawal from a specified checking account would result in an over­
draft. The balance in the checking account would be used first, 
and, so long as the applicable credit limit would not be exceeded, 
funds would be automatically advanced from the credit line to the 
checking account to cover the withdrawal. This procedure would 
apply for withdrawals by check or by use of a debit card. Without 
manually examining the Depositor's statement the Bank cannot deter­
mine which type of withdrawal resulted in an advance of funds under 
the-line of credit. If an ATM transaction and a check or other 
withdrawal are posted on the same day, there may be no conclusive 
method to determine which withdrawal triggered an advance under the 
credit line. 

"The unadvanced portion of a Borrower's credit line is treated as 
funds which are available for withdrawal. If a Borrower inquires 
at the Bank.or at an ATM as. to the balance of the Borrower's check­
ing account, the balance shown will be the total of the funds 
actually in the account plus the unadvanced portion of the credit 
line • 

"According to the terms of the Credit Agreement, interest will be 
charged on the principal amount from time to time outstanding. The 
Credit Agreement is structured under Chapter 15. 

"As another product which is separate from each of the debit card 
and credit line products, the Bank plans to develop and market a 
club membership. The club membership will entitle members to 
certain services. Currently, the Bank plans that the club mem­
bership will entitle customers to receive non-credit related 
services such as (a) discount buying via q_toll~f~ee telephone 
number using a catalog which will be mailed''to. the member, (b) 
discounts on airline tickets and hotel accommodations with a 
special toll-free telephone number for reservations, (c) other 
travel and tour discounts, (d) long distance telephone service 
discounts, (e). prescription drug discounts and (f) an accidental 
death insuran~e policy. Membership in the club will be conditioned 
upon payment df an annual f e·e·. ···· · 

"During the course of the Bank's efforts to market its various 
products, it is possible that advertising material may include 
information with respect to the availability of the·· debit cara, 
overdraft protection and club membership services, including the 
suggestion that a customer or potential customer may want to 
obtain all of the services at once." 

-. 
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As mentioned in your letter request, in Letter Interpretations Numbers 
83-6, June 27, 1983, and 83-9, July 13, 1983, questions were considered 
which were similar to those you pose here. In both of those letters 
consideration was given to fact situations in which the use of a bank 
debit card could upon occasion cause an advance of funds to checking 
accounts from previously established separate credit plans. We expressed 
our view that such transactions did not constitute "Credit Card Trans­
actions" as defined in Article 5069 - 1.0l(g), V.T.C.S. and/or that the 
described agreements did not constitute "Lender Credit Card Agreements" 
as defined in Article 5069 - l.Ol(i), V.T.C.S. Our reasoning in reach­
ing those results was based to a large extent on what we perceived to be 
the intent of the Texas Legislature in enacting Senate Bill 405 in 1983 
and on the fact that debit cards were being used to access asset accounts 
rather than typical lender credit cards being used to directly access 
revolving credit accounts. The same approach has been employed in 
arriving at our responses to the questions considered in this reply. 

As you know, Article 506.9 - 15.02(£), V.T.C.S. provides that "No fees 
shall be charged to or collected from the customer in connection with an 
account subject to this chapter unless authorized by statute." The 
Credit Agreement described in your letter is subject to Chapter 15, and 
there is no statutory authorization in Chapter 15 for the fees described 
in your letter. The primary question to be resolved therefore is 
whether the proposed fees will be charged "in connection with an account" 
subject to Chapter 15. It is our opinion that the proposed fe_es would 
not be charged "in connection with an account" subject to Chapter 15 but 
rather are charged in connection with the debit card ~ccount or the 
checking account. Your specific questions and our responses thereto are 
set out below. 

Question Number 1. "If a customer holds a debit card and a credit 
line, will the imposition of the monthly checking account service 
charge violate Art. 15.02(f) or any other applicable provision of 
the Texas Credit Code?" 

Response to Question Number 1. No. The monthly checking account charge 
is assessed for the checking account service regardless of whether 
credit is extended by virtue of the credit plan and such charge is not, 
in our opinion, "in connection with" a Chapter 15 account. 

Question Number 2. "If a customer holds a debit card and a credit 
line, will the imposition of the monthly debit card service charge 
violate Art. 15.02(f) or any other applicable provision of the 
Texas Credit Code?" 
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Response to Question Number 2. No. As in Question Number 1, the charge 
in question is assessed regardless of whether credit is extended and 
therefore is not, in our opinion, "in connection with" a Chapter 15 
account. 

Question Number 3. "If a customer holds a debit card and a credit 
line, will the imposition of transaction fees on debit card trans­
actiens violate Art. 15.02(f) or any other applicable provision of 
the Texas Credit Code?" 

Response to Question Number 3. No. Our reasoning is the same as 
expressed in Responses Number 1 and 2. 

Question Number 4. "If a customer holds a credit line and a club 
membership, will the imposition of the club membership fee violate 
Art. 15.02(f) or any other applicable provision of the Texas Credit 
Code?" 

Response to Question Number 4. No. The credit line is separate from 
the club membership and is not a service received by joining the club • 
The annual fee charged for club membership is not charged in connection 
with the credit line and bank customers other than club members will 
have the credit line. Our response would probably not be the same if 
the credit line were one of the services obtained by virtue of paying 
the annual fee required for club membership. 

Question Number 5. "If a customer holds a debit·card, a credit 
line and a club membership, will the imposition of the club mem­
bership fee violate Art. 15,02(£) or any other applicable provision 
of the Texas Credit Code?" 

Response to Question Number 5. No. As stated in Response Number 4, the 
club membership fee is not charged or assessed "in connection with" a 
Chapter 15 account. The credit line is not a feature of club membership 
and will be utilized by customers other ~ban club members and some club 
members may not have the credit line. 

Question Number 6. "Is any use of a debit card as described herein 
a 'Credit Card Transaction' as that term is defined in Art. l.Ol(g)?" 

Response 
does not 
1.0l(g). 
83-9 are 

to Question Number 6. No. The described use of the debit card 
constitute a "Credit Card Transaction" as defined in Article 

Our reasons set out in Letter Interpretations Numbers 83-6 and 
applicable here • 
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Question Number 7. "If a customer holds a debit card and a credit 
line, would the Credit Agreement be a 'Lender Credit Card Agree­
ment' as that term is defined in Art. 1. 01 (i) ?" 

Response to Question Number 7. No. The credit line may be activated in 
several ways, one of which is by a debit to an asset account by use of 
the debit card. The fact that the debit to an asset account results in 
a transfer of funds to that account from the credit line does not make 
the underlying agreement a "Lender Credit Card Agreement" as that term 
is defined in Article l.Ol(i). 

The above responses are based upon the fact situation set out in your 
letter (not all of which is quoted here). For example, the monthly 
service charge on checking accounts applies to checking accounts both 
with and without credit lines. The monthly service charge in connection 
with the debit card is assessed without regard to whether the account 
accessible by the debit card is tied to an overdraft credit line. Any 
transaction fee assessed is made without regard to whether the account 
is tied to the credit line. The club membership charge is not connected 
to the credit line program and the credit line is not a feature of club 
membership. A club member may or may not also have a deposit account, 
debit card or credit line. The debit card, credit line and club mem­
bership are separate and independent of each other. A customer may have 
one, all or none of them. 

In closing, I would again point out the responses given herein are 
related to the specific program being proposed. Variations from these 
facts might well cause the prohibition against other fees mandated by 
Article 15.02(£) to be applicable. 

;!~ 
Sam Kelley 
Consumer Credit 


